. Σκέψου #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;} #header-inner { background-position: center !important; width: 100% !important; text-align: center; } #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;}

.

.
Αφορμή για σκέψη!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

1 σχόλιο:

  1. Αναμφισβήτητα η εθνική ταυτότητα καθορίζεται από την κοινή παιδεία, πολιτισμό και τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από τις διάφορες πολιτικές προφάσεις που κατά καιρούς χρησιμοποίησαν διάφοροι για να επιβάλλουν συνονθυλεύματα ανθρώπων ως "έθνη", δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα οι άνθρωποι είχαν μέσα τους ριζωμένη την ιδέα ότι ανήκουν σε κάποιο έθνος και προσπαθούσαν να κρατούν ζωντανό αυτό το δεσμό ασχέτως με την ενίοτε πολιτική κατάσταση.Πράγματι πολλά πολυπολιτισμικά έθνη που "βαφτίστηκαν" ομοσπονδιακά κράτη, διαλύθηκαν . Από την άλλη πλευρά, στην αρχαία Ελλάδα όλες οι πόλεις-κράτη συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω του ότι αναγνωρίζονταν η κοινή εθνική καταγωγή ασχέτως αν σαν πολιτικές οντότητες ήταν ανεξάρτητες.
    Η ιδέα του έθνους εκφράζει την ανάγκη του ανθρώπου να συμβιώνει με άτομα που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο ζωής με αυτόν, έχουν κοινές εμπειρίες , κοινές αξίες, κοινές ιδιαιτερότητες.
    Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι εξαιρώντας τη γεωγραφική απομόνωση, θα βρούμε ξεχωριστά έθνη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φυσικά σύνορα (βουνά,ποτάμια) να χωρίζουν ομάδες ανθρώπων.
    Ένα απλό παράδειγμα: Σε μια πεδιάδα που υπάρχουν 2 διαφορετικά έθνη τι οδηγεί τους ανθρώπους να χωριστούν σε 2 έθνη και όχι σε περισσότερα ή να παραμείνουν μια ενωμένη ομάδα που από βιολογικής σκοπιμότητας δείχνει και πιο συμφέρον ?
    Το έθνος λοιπόν αποτελεί βασικό συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους που συνδέει. Για αυτό και αποτελεί μια καθολική ανθρώπινη ανάγκη. Απόρροια αυτού είναι ότι όλα τα έθνη είναι ισότιμα καθώς εκφράζουν την ίδια ανάγκη ανθρώπων υπό διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά.Σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε κάποιο έθνος να θεωρείται ανώτερο από κάποιο άλλο αφού αυτό αποτελεί διάκριση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
    Για να ανήκει κάποιος σε ένα έθνος πρέπει να διαμορφώσει την εθνική του ταυτότητα το σύνολο δηλαδή των βιωμάτων-γνώσεων που είναι κοινές ανάμεσα στους ομοεθνείς. Ευθύνη για αυτή την διαμόρφωση έχει κατά κύριο λόγο η παιδεία-εκπαίδευση (που νομοτελειακά τουλάχιστον εκφράζει τις κοινές αντιλήψεις ενός έθνους) αλλά και η οικογένεια που θα πρέπει να εμφυσήσει στο άτομο πιο εκλεπτυσμένα αλλά και πιο διερευνητικά τις αντιλήψεις αυτές.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τόσο η αντίληψη όσο και η υιοθέτηση της οποιασδήποτε εθνικής ταυτότητας δεν είναι μια απλή υπόθεση πόσο μάλλον η απόκτηση ενός χαρτιού με την οποία προσπαθούν να την παραλληλίσουν κάποιοι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή