. Σκέψου: Αυγούστου 2012 #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;} #header-inner { background-position: center !important; width: 100% !important; text-align: center; } #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;}

.

.
Αφορμή για σκέψη!

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ιδιωτική εκπαίδευση




     Μιας και που αρχίζουν  τα σχολεία ας μιλήσουμε για ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλοί   που υποστηρίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα την ιδιωτική εκπαίδευση. Το κύριο επιχείρημα έχει να κάνει με τα χρήματα που μπορούν να   αποφέρουν στην χώρα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι καλύτερες υπηρεσίες που προσφέρουν από άποψη διδακτικών μέσων , το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν εύκολα επαγγελματική αποκατάσταση αφού συχνά συνεργάζονται με κάποιες εταιρίες, αλλά και το "σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν γιατί να μην υπάρχουν και στην Ελλάδα";
     Το κύριο πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας την έννοια της παιδείας. Η παιδεία που λαμβάνει κάποιος δεν είναι μόνο οι επιστημονικές γνώσεις αλλά και το ήθος και η συμπεριφορά  που θα εξασφαλίσουν ότι θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του με σύνεση και υπό το πρίσμα ηθικών κανόνων. Επίσης ειδικότερα για την ανώτατη εκπαίδευση, πολλοί την συγχέουν με το να αποκομίσει κάποιος τις γνώσεις που θα του επιτρέπουν να ασκεί ένα επάγγελμα. Η παιδεία όμως έχει να κάνει με την κατανόηση του  θέματος που διδάσκεται και όχι απλά με την γνώση των εργαλείων εφαρμογής του. Γιατί όλα σχεδόν τα επαγγέλματα έχουν να κάνουν με πρακτικές εφαρμογές πραγμάτων που μαθαίνει κάποιος θεωρητικά (ίσως και σε βαθμό υπέρ του δέοντος) στο πανεπιστήμιο. Το να μάθει κάποιος να χρησιμοποιεί μια συσκευή  είναι εύκολο: κάθε άνθρωπος μιας σχετικά μέσης νοημοσύνης μπορεί να ακολουθήσει πιστά ένα εγχειρίδιο οδηγιών ή  μια μέθοδο εκμάθησης ή ακόμα και τις οδηγίες ενός πιο έμπειρου από αυτόν και στην συνέχεια με την εμπειρία που θα αποκτήσει να δουλέψει ικανοποιητικά.Όμως η κοινωνία στο σύνολο της χρειάζεται άτομα που θα κατανοούν την γνώση σε κάποιο βάθος ώστε και να μπορούν να μάθουν πιο εύκολα αλλά και να είναι σε θέση να καινοτομήσουν, να λύσουν προβλήματα, να βελτιώσουν και να κάνουν δηλαδή όλα εκείνα που λέμε ότι προάγουν την επιστήμη και όχι απλά την συντηρούν ώστε να συνεχίσει ναυπάρχει πρόοδος.
       Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει με τους τομείς που αναλύσαμε παραπάνω στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μπαίνοντας σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ο άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα κοινωνικοποίησης.Αυτό συμβαίνει διότι το ποιος μπαίνει σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα το καθορίζει κυρίως η οικονομική του κατάσταση . Έτσι σε τέτοια ιδρύματα συναντάει κανείς μόνο άτομα που προέρχονται από συγκεκριμένη κοινωνική τάξη -εύπορη! Συνήθως η νοοτροπία  που τον έστειλε στο ιδιωτικό είναι του τύπου "θέλω το καλύτερο για το παιδί μου", "το παιδί μου θα χαραμιστεί στο δημόσιο" κ.α. Πηγαίνοντας όμως σε ένα μέρος που μόνο άτομα συγκεκριμένης  οικονομικής δυνατότητας μπορούν να πάνε  το άτομο χάνει την εικόνα της πραγματικής κοινωνίας. Θεωρεί πχ ότι το φυσιολογικό είναι  να έρχεται ένα λεωφορείο και να σε πηγαίνει στο σχολείο και ότι επίσης το να έχεις πολλά χρήματα αντιπροσωπεύει την μέση κατάσταση της κοινωνίας -αφού όλοι του οι συμμαθητές βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο- .Μαθαίνει να ζει σε ένα κλειστό προστατευμένο περιβάλλον χωρίς πολλές εξωτερικές επιρροές.Έτσι δεν είναι σε επαφή με την πραγματική κατάσταση άλλων ανθρώπων   δεν είναι δηλαδή ομαλά κοινωνικοποιημένος. Επιπλέον επειδή όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα δεν παύουν να είναι  επιχειρήσεις,  με την απειλή της διακοπής της συνεργασίας του με το συγκεκριμένο ίδρυμα  και με τη λογική "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο"  το παιδί που πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να παίρνει πιο εύκολα το μήνυμα ότι μπορεί να παραβαίνει  τους κανόνες και ότι απλά θα το βοηθήσει η οικογένεια του αν το κάνει ώστε να μην υποστεί τις συνέπειες.
Γίνεται δηλαδή πιο επιρρεπής στην παραβατική συμπεριφορά αλλά και στην αδιαφορία για τους κοινωνικούς κανόνες διαβίωσης.
     Ένα άλλο θέμα είναι ότι έμμεσα ή άμεσα κάποιος που πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα παίρνει το μήνυμα ότι το χρήμα του ανοίγει πόρτες ανεξάρτητα με το αν αυτός αξίζει ή όχι. Αυτό φαίνεται ειδικότερα στην περίπτωση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου άτομα που απέτυχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις παίρνουν πτυχία επειδή πλήρωσαν τα δίδακτρα μιας ιδιωτικής σχολής.Υποσυνείδητα λοιπόν η γνώση μπαίνει μέσα του σε 2η θέση σε σχέση με το χρήμα  όπως άλλωστε και η ατομική προσπάθεια και η ευγενής άμιλλα.Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προβλήματα, ίσως να μην ταιριάζουν με τις μαθησιακές δυνατότητες όλων των μαθητών κ.α. που λέγονται κατά καιρούς. Σύμφωνοι αλλά τουλάχιστον είναι ένα σύστημα που αφορά όλους τους μαθητές  και εξασφαλίζει το ότι υπάρχει μια κοινωνική συνοχή  μια κοινή εμπειρία  των πολιτών. Ο καθένας πρέπει να έχει την ιδιαιτερότητα του πρέπει όμως και να είναι προσαρμοστικός σε κάποια πράγματα που γίνονται από το κράτος  αλλιώς θα έπρεπε να έχουμε ξεχωριστό τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά και ξεχωριστό εκπαιδευτικό σύστημα για κάθε μαθητή.Η ιδιαιτερότητα και τ α προβλήματα του καθενός στην μάθηση είναι αποδεκτά και κατανοητά αλλά  δεν πρέπει να αποτελούν μέσο καταστρατήγησης των ίσων ευκαιριών που οφείλει να προσφέρει μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία.
       Τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα λοιπόν  κάνουν το άτομο να  μεγαλώνει μέσα σε ένα λανθασμένο ηθικό πλαίσιο -προφανώς δεν προδικάζουμε ότι θα υπάρχει κακό αποτέλεσμα αλλά μιλάμε για τάσεις   και ενδείξεις που αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό-  που δεν εγγυάται τη σωστή χρήση των γνώσεων που θα αποκομίσει ένα άτομο σε αυτά  -ούτε καν την εκμάθηση των γνώσεων αυτών αν μας επιτρέψετε να υπερβάλλουμε λίγο!- Σίγουρα   τα μαθήματα μπορεί να γίνονται με καλύτερο τρόπο καθώς τα ιδιωτικά έχουν και μεγαλύτερες  οικονομικές δυνατότητες. Επιπλέον δημοκρατικά είναι άδικο να υπάρχουν τέτοια ιδρύματα όπου το χρήμα υποκαθιστά την γνώση, την προσπάθεια και  την αξία σαν μέσο εισαγωγής. Τώρα όσον αφορά το επιχείρημα ότι άλλες χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια  ποτέ δεν ήταν λογικό επιχείρημα υπέρ ή κατά, το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι κάνουν ή δεν κάνουν κάτι!
         Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέροντας περισσότερα χρήματα σε αυτά, υποστηρίζοντας νόμους που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία τους  (αυστηρότερη επιλογή εκπαιδευτικών,καλύτερα εποπτικά μέσα, λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα κ.α.) Έτσι τα δημόσια ιδρύματα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά και θα προσφέρουν στο κράτος καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες που θα βοηθήσουν και την οικονομική ανάπτυξη. Το να πουλάς την παιδεία αφήνοντας την στην διάθεση του κάθε ιδιώτη και της κάθε εταιρίας   αποτελεί ουσιαστικά υποβάθμιση  του πιο σημαντικού θεσμού σε ένα κράτος.Οι εταιρίες κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους -και σαν εταιρίες στις περισσότερες περιπτώσεις ίσως κάνουν καλά-   όμως είναι το  κράτος δηλαδή εμείς όλοι πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο  στο σημαντικότερο ίσως θεσμό που εγγυάται την κοινωνική αλλά και ηθική πρόοδο και ευημερία
     

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ολυμπιακοί αγώνες

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=17472
http://www.left.gr/article.php?id=4893



      Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου τελείωσαν  πριν από μερικές μέρες.  Όπως φαίνεται και από τους συνδέσμους που παραθέτω, πολλοί έσπευσαν να  μιλήσουν για "αγώνες της ντόπας", για "εμπορευματοποιημένους  αγώνες", για αγώνες  συμφερόντων, για αθλητές που πανηγυρίζουν με την νοοτροπία των ροκ σταρ και είναι  απομακρυσμένοι από τα ολυμπιακά ιδεώδη κλπ.
    Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός όπου συναντιούνται αθλητές από όλα τα κράτη της Γης. Η ιδέα πίσω από τους αγώνες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κοινά  απ'ότι διαφορές .Και μπορεί όλοι οι λαοί λόγω των διαφορών τους να είναι ξεχωριστοί με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους ,  όμως όλοι είναι επίσης και ισότιμοι και μπορούν να συναγωνίζονται μεταξύ τους με βάση την ευγενή άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του που είναι ο πόλεμος! .  Αυτή ήταν η ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων από τότε που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ολυμπία χιλιάδες χρόνια πριν. Σε μια εποχή όπου οι πόλεμοι ήταν πολυ πιο συχνοί απ'οτι σήμερα,  όλες οι εχθροπραξίες σταματούσαν κατά τη διάρκεια των αγώνων και η ολυμπιακή εκεχειρία γίνονταν άμεσα σεβαστή από όλους. Η ενότητα, η ειρήνη, η ισότητα, η ευγενής άμιλλα είναι μερικά μόνο από τα ιδανικά που πρεσβεύουν οι αγώνες. Για αυτό και άλλωστε  αποφασίστηκε να τους αναβιώσουν στην σύγχρονη εποχή. Το έγχειρημα έγινε με γνώμονα ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες πρεσβεύουν όλες αυτές τις ιδέες.αλλιώς αν ο κόσμος χρειαζόταν μια ακόμα διοργάνωση για εμπορικούς σκοπούς θα μπορούσε απλά να διαλέξει ένα άλλο όνομα. Π.χ. "Παγκόσμιοι αγώνες". Πολλές φορές βλέπουμε και σήμερα στιγμιότυπα στους Ολυμπιακούς αγώνες που δείχνουν ότι οι αθλητές δεν έχουν ξεχάσει το νόημα τους: Αθλητές χωρών που έχουν κακές σχέσεις μεταξύ τους δίνουν τα χέρια μέσα στο στάδιο , αθλητές συμπαραστέκονται σε συναθλητή τους που τραυματίζεται  και άλλα παρόμοια, πραγματικά όμορφα στιγμιότυπα που αναδεικνύουν την αξία των Ολυμπιακών αγώνων ( http://www.theblog24.gr/2012/08/photos.html ). Οι αγώνες έτσι στέλνουν ένα μήνυμα στις νέες γενιές, τα παιδιά που θα δουν τους αγώνες από το σπίτι ή από τις εξέδρες ενός σταδίου.
      Δεν αρνείται κανείς ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες  έχουν και άσχημες στιγμές: Αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών , έντονη εμπορευματοποίηση από εταιρίες-σπόνσορες κλπ . Σε κάθε μεγάλη ιδέα  υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν να την καπηλευτούν, να την εκμεταλλευτούν  αυτό άλλωστε συμβαίνει με όλα τα πράγματα από τα πιο ασήμαντα στα πιο σημαντικά, γιατί δυστυχώς έτσι είναι η φύση του ανθρώπου.Εξάλλου και στην αρχαία εποχή των αγώνων σίγουρα θα υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα σε ένα βαθμό-οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν άγιοι! Όμως άλλο το να  ζητά κανείς  να διορθωθούν τα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται στους αγώνες και άλλο  το να τους απαξιώνεις δίνοντας έμφαση μόνο στα αρνητικά τους στοιχεία. Με τη λογική αυτή κάθε ιδέα μπορεί να απαξιώνεται  λόγω των αρνητικών της στοιχείων -που είναι φυσικό να υπάρχουν- ή επειδή κάποιοι που δηλώνουν πως υιοθετούν την συγκεκριμένη ιδέα δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνέυμα της.Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κρίση ώστε να διακρίνουν τη διαφορά  μεταξύ της ιδέας και της κακής υλοποίησης της, Επιπλέον μιλώντας ειδικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν νομίζω να είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα ώστε να  το κατακρίνουμε τόσο έντονα.Δεν μπορώ να καταλάβω στο τι εξυπηρετεί το να   είσαι έντονα αρνητικός σε κάτι που σαν ιδέα είναι  θετικό και απλά έχει προβλήματα στην υλοποίηση του. Στην τελική γιατί να μην εκφράσεις την δυσαρέσκεια σου σε αυτούς που υλοποιούν λάθος την ιδέα?
        Σε μια εποχή που υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών είναι καλό να μην απαξιώνουμε τις ιδέες και τους θεσμούς αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες για βελτίωση και  διατήρηση τους έτσι ώστε να παραμένουν οδηγός και έμπνευση  για τις επόμενες γενιές.. 

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Γενικεύσεις και απλουστεύσεις






     Aς υποθέσουμε ότι περπατάτε σε ένα σκοτεινό απομονωμένο μέρος βράδυ και σας πλησιάζει ένας κακοντυμένος άγνωστος. Πως θα αντιδρούσατε? Θα αντιδρούσατε το ίδιο αν υπήρχε κι άλλος κόσμος γύρω σας?  Μήπως  θεωρείτε ότι οι μεσογειακοί λαοί είναι πιο εκδηλωτικοί και ενθουσιώδεις από τους βόρειους?  Θα απαγορεύατε στην  κοπέλα σας ή την αδερφή σας να κυκλοφορεί ντυμένη  καλοκαιρινά σε μια αυστηρά μουσουλμανική χώρα?  Θεωρείτε ότι οι Γερμανοί  είναι αυστηροί και πιο πειθαρχημένοι? Ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες? Θεωρείτε κάποιες συνοικίες της πόλης που μένετε "κακόφημες" και κάποιες άλλες "καλόφημες"?  Αν απαντήσατε  "ναι" στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις   σύμφωνα με τη λογική  κάποιων, εύκολα θα μπορούσατε να θεωρηθείτε ρατσιστής. Κοινωνικά ρατσιστής γιατί αποφεύγετε κακοντυμένους ανθρώπους και γιατί θεωρείτε ολόκληρες περιοχές κακόφημες-δηλαδή θεωρείτε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σας κάνουν κακό από ότι οι κάτοικοι άλλων περιοχών, φυλετικά ρατσιστής αφού αποδίδετε ιδιότητες και χαρακτηριστικά  σε ολόκληρους λαούς και θεωρείτε ότι τα διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους λαούς  (ασχέτως με το αν τα χαρακτηριστικά αυτά είναι καλά ή κακά).
        Το να θεωρηθείτε ρατσιστής είναι μια απλούστευση που κάνουν κάποιοι  "ηθικοί" άνθρωποι βασιζόμενοι στο ότι γενικεύετε κάποια χαρακτηριστικά ομάδων ατόμων. Βέβαια οι "ηθικοί" ξεχνούν ότι οι γενικεύσεις αυτές  προέρχονται από εμπειρίες των ανθρώπων που τις κάνουν και δεν είναι αυθαίρετες. Οι ίδιοι βέβαια είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες γενικεύσεις όταν είναι να καταδικάσουν κάποιον σαν ρατσιστή. Στο πρώτο link  στην αρχή του κειμένου μας ο αρθρογράφος λέει :

"Αφού όμως θα ήταν κωμικό να πούμε ότι οι 21χρονοι έχουν έφεση προς τα εγκλήματα, γιατί δεν είναι κωμικό να λέμε ότι οι Πακιστανοί έχουν έφεση προς τα εγκλήματα ή προς τους βιασμούς; Η απάντηση που προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα από φίλους φίλων, είναι ότι η έφεση που λέγαμε “είναι απόρροια μιας κοινωνίας όπου η αξία της γυναίκας τοποθετείται αρκετά παρακάτω από την αξία ενός μουλαριού"

   Δεν ξέρω που διάβασε αυτές τις απόψεις ο αρθρόγραφος  πάντως  είναι επίσης κωμικό να απλουστεύει έτσι τα δεδομένα. Πράγματι λοιπόν οι πακιστανοί (αφού ενδεικτικά αναφερόμαστε σε αυτούς)  προέρχονται από μια κοινωνία  που  η γυναίκα θεωρείται κατώτερη σε σχέση με τον άντρα. Αυτό φυσικά δεν  κάνει όλους τους Πακιστανούς βιαστές και θα ήταν όντως ρατσιστικό να το υποστηρίξουμε. Ας δούμε όμως και άλλα στοιχεία. Οι πακιστανοί στην Ελλάδα είναι άνθρωποι εξαθλιωμένοι που αναζήτησαν μια καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό. Συνήθως έρχονται στην Ελλάδα μόνοι τους χωρίς τις γυναίκες τους - γενικά βλέπουμε πιο συχνά στον δρόμο άντρες πακιστανούς παρά γυναίκες- , πολλοί από αυτούς  εισέρχονται παράνομα στη χώρα, πολλοί από αυτούς δεν βρίσκουν δουλειά εδώ και ζουν σε άθλιες συνθήκες στερημένοι από τα πάντα. Δεν είναι λοιπόν λογικό να υπάρχει κάποια επιφύλαξη απεναντί τους? (και δε μιλώ για τον πακιστανό που είναι φιλήσυχος αγρότης στο Πακιστάν αλλά για τον πακιστανό που ήρθε στη Ελλάδα παράνομα) Όχι επιφύλαξη λόγω αίματος αλλά επιφύλαξη λόγω συνθηκών. Μόνο τα μικρά παιδιά και οι ηλίθιοι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα κοινωνικά δεδομένα και τους πιθανούς κινδύνους όταν συναναστρέφονται κοινωνικά. Είναι κοινωνικός ρατσισμός να λέμε σε ένα παιδί "μην μιλάς με αγνώστους? "Είναι ρατσισμός  να  γίνονται επιχειρήσεις από το κράτος  για να ελέγξει ανθρώπους που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα?
      Πρόκειται για μια απαράδεκτη  απλούστευση! Τώρα το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει αστυνομική βία,το ότι όντως υπάρχει και φυλετικός ρατσισμός στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες,  το ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλα μέτρα  για την λαθρομετανάστευση, το πιθανό γεγονός η ανακοίνωση της επιχείρησης να  χρησιμοποιείται σαν κάλυψη για να παραβλέψουμε την ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων και πολλά άλλα είναι  ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ  θέματα-ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις.  
Για παράδειγμα δεν ακούστηκε  το "πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα" που είναι αυτονόητο αλλά  ακούγεται συνεχώς από τους "ηθικούς " το "πρέπει να σταματήσει ολόκληρη  η αστυνομική επιχείρηση  ελέγχου των μεταναστών!" 
      Σε κάθε περίπτωση όμως το να καταγγέλεις  το γεγονός ότι  το κράτος διεξάγει μια επιχείρηση για  τη σύλληψη ατόμων που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα είναι απαράδεκτο. Οι άνθρωποι που  τα ισχυρίζονται αυτά ή δεν έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει  σήμερα και πως λειτουργεί ένα κράτος, ή είναι  επιλεκτικά ανθρωπιστές και νοιάζονται μόνο για τους ξένους που αποφασίζουν να έρθουν στην Ελλάδα και  όχι για τις συνέπειες που έχει η παραμονή τους εδώ  (τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Έλληνες) με τις υπάρχουσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.Υπάρχει επίσης  η  πιθανότητα οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα ή να είναι τυφλά προσκολημμένοι σε πολιτικές  ιδεολογίες των οποίων δεν έχουν καταλάβει το νοήμα αλλά και το πλαίσιο  της σωστής εφαρμογής τους.  Τέλος πολλοί άνθρωποι από αυτούς ίσως κάνουν την γενίκευση  ότι επανάσταση και αντίδραση είναι κάθε τι που πάει κόντρα στο κράτος άκριτα και έτσι επιλέγουν να ξεχωρίσουν και να φανούν αντιδραστικοί υποστηρίζοντας τέτοιες απόψεις!
     Πρέπει να σταματήσουμε τις  γενικεύσεις και να μη  θεωρούμε  ότι   κάθε επιφυλακτική ή διαφορετική στάση μας απέναντι σε όμαδες ατόμων που βασίζεται σε δείγματα γραφής  που οι ίδιοι έχουν δώσει  είναι  ρατσισμός. Το άκριτο μίσος είναι το ίδιο επιλήψιμο και άδικο με την άκριτη ανεκτικότητα.