. Σκέψου: Ολυμπιακοί αγώνες #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;} #header-inner { background-position: center !important; width: 100% !important; text-align: center; } #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;}

.

.
Αφορμή για σκέψη!

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ολυμπιακοί αγώνες

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=17472
http://www.left.gr/article.php?id=4893



      Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου τελείωσαν  πριν από μερικές μέρες.  Όπως φαίνεται και από τους συνδέσμους που παραθέτω, πολλοί έσπευσαν να  μιλήσουν για "αγώνες της ντόπας", για "εμπορευματοποιημένους  αγώνες", για αγώνες  συμφερόντων, για αθλητές που πανηγυρίζουν με την νοοτροπία των ροκ σταρ και είναι  απομακρυσμένοι από τα ολυμπιακά ιδεώδη κλπ.
    Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός όπου συναντιούνται αθλητές από όλα τα κράτη της Γης. Η ιδέα πίσω από τους αγώνες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κοινά  απ'ότι διαφορές .Και μπορεί όλοι οι λαοί λόγω των διαφορών τους να είναι ξεχωριστοί με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους ,  όμως όλοι είναι επίσης και ισότιμοι και μπορούν να συναγωνίζονται μεταξύ τους με βάση την ευγενή άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του που είναι ο πόλεμος! .  Αυτή ήταν η ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων από τότε που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ολυμπία χιλιάδες χρόνια πριν. Σε μια εποχή όπου οι πόλεμοι ήταν πολυ πιο συχνοί απ'οτι σήμερα,  όλες οι εχθροπραξίες σταματούσαν κατά τη διάρκεια των αγώνων και η ολυμπιακή εκεχειρία γίνονταν άμεσα σεβαστή από όλους. Η ενότητα, η ειρήνη, η ισότητα, η ευγενής άμιλλα είναι μερικά μόνο από τα ιδανικά που πρεσβεύουν οι αγώνες. Για αυτό και άλλωστε  αποφασίστηκε να τους αναβιώσουν στην σύγχρονη εποχή. Το έγχειρημα έγινε με γνώμονα ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες πρεσβεύουν όλες αυτές τις ιδέες.αλλιώς αν ο κόσμος χρειαζόταν μια ακόμα διοργάνωση για εμπορικούς σκοπούς θα μπορούσε απλά να διαλέξει ένα άλλο όνομα. Π.χ. "Παγκόσμιοι αγώνες". Πολλές φορές βλέπουμε και σήμερα στιγμιότυπα στους Ολυμπιακούς αγώνες που δείχνουν ότι οι αθλητές δεν έχουν ξεχάσει το νόημα τους: Αθλητές χωρών που έχουν κακές σχέσεις μεταξύ τους δίνουν τα χέρια μέσα στο στάδιο , αθλητές συμπαραστέκονται σε συναθλητή τους που τραυματίζεται  και άλλα παρόμοια, πραγματικά όμορφα στιγμιότυπα που αναδεικνύουν την αξία των Ολυμπιακών αγώνων ( http://www.theblog24.gr/2012/08/photos.html ). Οι αγώνες έτσι στέλνουν ένα μήνυμα στις νέες γενιές, τα παιδιά που θα δουν τους αγώνες από το σπίτι ή από τις εξέδρες ενός σταδίου.
      Δεν αρνείται κανείς ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες  έχουν και άσχημες στιγμές: Αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών , έντονη εμπορευματοποίηση από εταιρίες-σπόνσορες κλπ . Σε κάθε μεγάλη ιδέα  υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν να την καπηλευτούν, να την εκμεταλλευτούν  αυτό άλλωστε συμβαίνει με όλα τα πράγματα από τα πιο ασήμαντα στα πιο σημαντικά, γιατί δυστυχώς έτσι είναι η φύση του ανθρώπου.Εξάλλου και στην αρχαία εποχή των αγώνων σίγουρα θα υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα σε ένα βαθμό-οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν άγιοι! Όμως άλλο το να  ζητά κανείς  να διορθωθούν τα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται στους αγώνες και άλλο  το να τους απαξιώνεις δίνοντας έμφαση μόνο στα αρνητικά τους στοιχεία. Με τη λογική αυτή κάθε ιδέα μπορεί να απαξιώνεται  λόγω των αρνητικών της στοιχείων -που είναι φυσικό να υπάρχουν- ή επειδή κάποιοι που δηλώνουν πως υιοθετούν την συγκεκριμένη ιδέα δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνέυμα της.Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κρίση ώστε να διακρίνουν τη διαφορά  μεταξύ της ιδέας και της κακής υλοποίησης της, Επιπλέον μιλώντας ειδικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν νομίζω να είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα ώστε να  το κατακρίνουμε τόσο έντονα.Δεν μπορώ να καταλάβω στο τι εξυπηρετεί το να   είσαι έντονα αρνητικός σε κάτι που σαν ιδέα είναι  θετικό και απλά έχει προβλήματα στην υλοποίηση του. Στην τελική γιατί να μην εκφράσεις την δυσαρέσκεια σου σε αυτούς που υλοποιούν λάθος την ιδέα?
        Σε μια εποχή που υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών είναι καλό να μην απαξιώνουμε τις ιδέες και τους θεσμούς αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες για βελτίωση και  διατήρηση τους έτσι ώστε να παραμένουν οδηγός και έμπνευση  για τις επόμενες γενιές.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου