. Σκέψου #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;} #header-inner { background-position: center !important; width: 100% !important; text-align: center; } #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;}

.

.
Αφορμή για σκέψη!

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ο πόλεμος των άστρων!


      Η αστρολογία  είναι  η μελέτη των επιδράσεων που έχει η θέση ορισμένων ουράνιων σωμάτων στη ζωή των ανθρώπων και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αρκετά περιληπτικά, η βασική θεωρία της αστρολογίας είναι η εξής: Καθώς η γη και ο Ήλιος κινούνται μέσα στο διάστημα, η Γη περιστρεφόμενη γύρω από τον ήλιο  "βλέπει" τον Ήλιο να καλύπτει έναν αστερισμό - να μπαίνει  δηλαδή  ανάμεσα στη Γη και το συγκεκριμένο αστερισμό.
      Αστερισμός καλείται μια ομάδα αστεριών που φαίνονται να είναι κοντά μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό. Ενώνοντας τα άστρα με υποθετικές γραμμές μεταξύ τους προκύπτουν σχήματα τα οποία μπορεί να θεωρηθεί πως μοιάζουν με κάποια αντικείμενα. ( Αν και βέβαια το τι βλέπει κανείς σε ένα σύνολο σημείων ενωμένων  χωράει πολλή συζήτηση καθώς ακόμα και ενώνοντας τα ίδια σημεία με διαφορετικό τρόπο θα προέκυπτε και διαφορετικό σχήμα!)
Σύμφωνα λοιπόν με τους αστρολόγους, οι αστερισμοί  που  φαίνεται να καλύπτει ο ήλιος καθώς η γη κινείται γύρω του είναι 12 και αντιστοιχούν στα γνωστά ζώδια. Π.χ. αστερισμός του Κριου.  Αν δηλαδή κάποιος γεννηθεί  τη χρονική περίοδο κατά την οποία η γη  βρίσκεται σε θέση ως προς τον ήλιο που να φαίνεται ότι ο ήλιος είναι μπροστά  από τον αστερισμό του Κριου  τότε ο άνθρωπος αυτός έχει το ζώδιο του Κριου και ο χαρακτήρας του έχει τα χαρακτηριστικά που οι αστρολόγοι αποδίδουν στους Κριους.
     Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές πτυχές του χαρακτήρα καθορίζονται σύμφωνα πάντα με τους αστρολόγους και με τη θέση  πλανητών που ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα, ως προς την γη τη στιγμή που γεννήθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ακόμα και από τη θέση δορυφόρων πλανητών όπως η Σελήνη έτσι ώστε με τη γέννηση του κάθε άνθρωπος να έχει έναν μοναδικό αστρολογικό χάρτη όπως τον ορίζουν οι αστρολόγοι.Πέρα από αυτό, στη συνέχεια η θέση των άστρων και των πλανητών κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου καθορίζει σύμφωνα με τους αστρολόγους το πότε είναι μια "ευνοϊκή" ημέρα  για όλους τους τομείς της ζωής του -συναισθηματικά,οικογένεια, επαγγελματικά κλπ- ενώ μπορεί και να καθορίσουν σε ένα βαθμό το μέλλον του.
Στις μέρες πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν στην αστρολογία , κυκλοφορούν  αμέτρητα περιοδικά αστρολογίας, άνθρωποι γίνονται διάσημοι επειδή είναι αστρολόγοι και υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία  -τηλεπροβλέψεις, γραφεία αστρολόγων- που συνδέεται άμεσα με την αστρολογία.
        Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτει η αστρολογία καθώς και τα επιστημονικά κενά που εντοπίζονται μέσα στη θεωρία της , τη στιγμή μάλιστα που οι αστρολόγοι επιμένουν πως η αστρολογία είναι επιστήμη  και δεν έχει μεταφυσικό υπόβαθρο, ενώ διάχυτες στη θεωρία της είναι  και οι αυθαιρεσίες της.
       Ένα απλό παράδειγμα είναι  τα δίδυμα αδέρφια που έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες.Σύμφωνα με την αστρολογία αφού οι δίδυμοι γεννήθηκαν ακριβώς την ίδια ώρα θα έπρεπε να έχουν πανομοιότυπες συμπεριφορές, κάτι όμως που δεν ισχύει.
      Ένα ακόμα τρανταχτό λάθος είναι ο ισχυρισμός πως οι αστερισμοί που αντικρίζουν η γη και ο ήλιος είναι 12 ενώ στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με αστρονομικές παρατηρήσεις (η αστρονομία σε αντίθεση με την αστρολογία, είναι πραγματική επιστήμη και αφορά την παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων και του σύμπαντος γενικότερα με επιστημονικά μέσα) είναι 13. Εκτός δηλαδή από τους αστερισμούς που αντιστοιχούν στα 12 γνωστά ζώδια ο ήλιος σε κάποια περίοδο της περιφοράς της γης γύρω του φαίνεται αν βρίσκεται και μπροστά από έναν ακόμα αστερισμό, τον Οφιούχο ,για τον οποίο μάλιστα είχαν γίνει και ρεπορτάζ στις ειδήσεις παλαιότερα http://www.youtube.com/watch?v=8bYZwWYO1_0 . Παρόλο όμως το ότι ο αστερισμός αυτός όντως υπάρχει, οι αστρολόγοι απλά δεν τον λαμβάνουν υπόψιν τους εντελώς αυθαίρετα -τουλάχιστον από καθαρά επιστημονική άποψη-.
Επιπλέον οι αστρολόγοι, πάλι αυθαίρετα ,επιλέγουν να μην λαμβάνουν υπόψιν τους δορυφόρους πλανητών του ηλιακού συστήματος αστεροειδείς  ή και κομήτες  όταν διαμορφώνουν το λεγόμενο αστρολογικό χάρτη ενός ατόμου. Μάλιστα συνήθως περιλαμβάνουν γνωστά ουράνια σώματα και όχι αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πιο πρόσφατα (π.χ. ο πλανητοειδής  "Σέντνα" που βρίσκεται έξω από την τροχιά του Πλούτωνα δεν περιλαμβάνεται στους περισσότερους αστρολογικούς χάρτες)
         Κάτι άλλο που δεν λένε οι αστρολόγοι είναι και το ποιος  είναι ο τρόπος που επηρεάζει η θέση μιας ομάδας άστρων ή ενός πλανήτη  τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου  Ίσως μάλιστα  αυτό να εξηγούσε και το γιατί επιλέγουν συγκεκριμένα ουράνια σώματα και όχι όλα. Αρκετοί υποστηρικτές της αστρολογίας υποστηρίζουν πως  έχει να κάνει με τη βαρυτική έλξη των σωμάτων και το γεγονός πως ο άνθρωπος αποτελείται σαν οντότητα κατά ένα μεγάλο μέρος του από
 νερό. Δηλαδή όπως η έλξη της Σελήνης προκαλεί παλίρροιες στη Γη έτσι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Αν όμως είναι ζήτημα βαρυτικής έλξης σίγουρα στους αστρολογικούς χάρτες θα έπρεπε να περιλαμβάνονται περισσότερα αντικείμενα. Η βαρυτική έλξη F, 2 σωμάτων μάζας μ1 και μ2 που βρίσκονται σε απόσταση ρ μεταξύ τους δίνεται από τον μαθηματικό τύπο  F= G (μ1μ2)/ (ρ*ρ) δηλάδη είναι ανάλογη της μάζα του αντικειμένου και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης των αντικειμένων. Επομένως με αυτή την λογική ακόμα και οι τεχνητοί δορυφόροι της γης , ή ο διεθνής διαστημικός σταθμός  ασκεί έλξη σε έναν άνθρωπο που γεννιέται ακόμα και ο γιατρός- μαιευτήρας που κρατά το μωρό ασκεί βαρυτική έλξη , ακόμα και τα αντικείμενα στο δωμάτιο. Τα αντικείμενα αυτά είναι σίγουρα πιο μικρά από έναν πλανήτη ή από ένα άστρο όμως η απόσταση τους από τον άνθρωπο σε σχέση με αυτή του πλανήτη  είναι  ελάχιστη έτσι η διαφορά μάζας ισοσκελίζεται και ξεπερνιέται από τη διαφορά απόστασης καθώς η απόσταση επηρεάζει την βαρυτική έλξη πιο πολύ από ότι η μάζα ( η απόσταση στον τύπο που δίνει τη βαρυτική έλξη είναι υψωμένη στο τετράγωνο)
         Από το παραπάνω προκύπτει ότι σαν επιστήμη η αστρολογία αδυνατεί να δώσει έναν λογικό τρόπο που δείχνει το πως επηρεάζει η θέση ενός πλανήτη τη ζωή ενός ατόμου. Μήπως πρόκειται για κάποια άγνωστη δύναμη? Ναι ας το δεχτούμε αυτό αλλά και πάλι επιστημονικά πρέπει στις ίδιες συνθήκες να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα  (πχ η επιστήμη λέει ότι το νερό γίνεται πάγος στους 0 βαθμούς  για δεδομένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας και αυτό όντως συμβαίνει πάντα)  Το παράδειγμα των διδύμων με διαφορετικές προσωπικότητες αποδεικνύει ότι για τις ίδιες αστρολογικές συνθήκες (ημερομηνία γέννησης) παίρνουμε διαφορετικά αποτελέσματα ( διαφορετική προσωπικότητα) κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικό. Αλλά και τα γνωρίσματα προσωπικότητας΄που αποδίδονται στο κάθε ζώδιο είναι αυθαίρετα καθώς  το κάθε άτομο τείνει να δίνει σημασία μόνο στα γνωρίσματα που ισχύουν γι αυτό απορρίπτοντας όμως το γεγονός ότι στην λίστα των γνωρισμάτων που δίνει η αστρολογία για το ζώδιο του  βρίσκονται και άλλα γνωρίσματα που δεν ισχύουν. Προφανώς είναι εύκολο για τον καθένα να χωρίσει τους ανθρώπους σε 12 κατηγορίες  να αποδώσει μια ομάδα γενικών χαρακτηριστικών  στην κάθε μια από αυτή και κάθε άνθρωπος να θεωρεί  ότι η λίστα περιέχει όντως τα χαρακτηριστικά του  , αγνοώντας ηθελημένα το γεγονός ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά που του αποδίδονται δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του, μια επιστήμη ή είναι απολύτως ακριβής ή δεν είναι επιστήμη!
       Στο δια ταύτα λοιπόν, ίσως σαν θέμα συζήτησης  ή στην στήλη κάποιου περιοδικού η αστρολογία να έχει πλάκα,  το θέμα όμως είναι ότι δεν αποτελεί επιστήμη  και άνθρωποι καλούνται  πολλές φορές να δώσουν  χρήματα σε αστρολόγους που θα τους πουν το μέλλον και άλλα τέτοια θαυμαστά. Με τη λογική που θα διώκονταν νομικά κάποιος που θα υποσχόταν πως έχει τη φιλοσοφική λίθο και μπορεί να κάνει τα μέταλλα χρυσάφι, θα έπρεπε σήμερα να θεωρείται παράνομη η αστρολογία  αφού στηρίζεται στην εξαπάτηση ανθρώπων  χρησιμοποιώντας πρακτικές που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.Ο άνθρωπος οφείλει να αφήνει  πίσω του πρακτικές που οδηγούν 
στον σκοταδισμό ειδικότερα όταν αυτές  κερδοσκοπούν εις βάρος του  με ανύπαρκτη ουσιαστικά επιχειρηματολογία για την ορθότητα τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου