. Σκέψου #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;} #header-inner { background-position: center !important; width: 100% !important; text-align: center; } #header-inner img {margin: 0 auto;} #header-inner, .header-inner {text-align:center;} #Header1_headerimg { margin: 0 auto; text-align:center;}

.

.
Αφορμή για σκέψη!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τεχνολογία και ανθρωπισμός




      Οι  παλιότεροι θα θυμούνται το τηλεοπτικό σποτ που έδειχνε την εκτόξευση ενός διαστημοπλοίου σε αντιπαραβολή με ένα παιδί που λιμοκτονεί στην Αφρική και έθετε το ερώτημα:"Τι κόσμος είναι αυτός που στέλνει ανθρώπους στο φεγγάρι και αφήνει παιδιά στη Γη να πεθαίνουν;"
(Δυστυχώς δεν βρήκα link  για την διαφήμιση όποιος τον έχει διαθέσιμο παρακαλώ ας τον βάλει στα σχόλια). Είναι σαφές πως το σποτ υπαινίσσονταν πως πολλά χρήματα  που σήμερα ξοδεύονται για  επιστημονική έρευνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
      Η αστοχία στο συγκεκριμένο συλλογισμό είναι ότι  η τεχνολογία με όλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της , συνετέλεσε στη βελτίωση  της  ζωής του ανθρώπου. Βρέθηκαν θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής και πολλά άλλα. Χάρις στην τεχνολογία και την έρευνα  βρέθηκαν μέθοδοι που κάνουν αποδοτικότερη την παραγωγή των καλλιεργειών.Τα χρήματα λοιπόν που δαπανώνται στην έρευνα και στην τεχνολογία συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής όλων των ανθρώπων. Ακόμα και στο παράδειγμα του σποτ  πρέπει να πει κάποιος ότι  ο τομέας της εξερεύνησης του διαστήματος προσέφερε  πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα στον άνθρωπο καθώς πολλά μηχανήματα εφευρέθηκαν  μέσω αυτού. (συνθετικά υφάσματα, αντικραδασμικές σόλες κ.α.)
    Το πρόβλημα λοιπόν  είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογίας δεν προσφέρονται  σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να εφευρίσκονται αποδοτικότερες μέθοδοι καλλιέργειας  αλλά  η πλεονάζουσα παραγωγή δεν δίνεται σαν βοήθεια σε χώρες του τρίτου κόσμου. Πόσο μάλλον να γίνει λόγος για εφαρμογή  αποδοτικότερων μεθόδων καλλιέργειας σε χώρες του τρίτου κόσμου. 
    Η τεχνολογία από την πλευρά της δίνει τη δυνατότητα  στον άνθρωπο να λύσει τα προβλήματα του αλλά και να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης του, ουσιαστικά δηλαδή έχει έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Το ότι ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί σωστά αυτή τη δυνατότητα ώστε να υπάρχει ωφέλεια για όλους δεν είναι πρόβλημα που αφορά την τεχνολογία αλλά πρόβλημα που αφορά την παιδεία και την ηθική του ανθρώπου σαν ον. 
     Η τεχνολογία και η έρευνα ικανοποιούν την ανθρώπινη ανάγκη για κατανόηση και έλεγχο του περιβάλλοντος του ανθρώπου  και το να ζητήσει κάποιος να σταματήσουν  θα σήμαινε το τέλος της πρόοδου και την ταυτοποίηση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα ζώα τα οποία δεν παράγουν ούτε τεχνολογία ούτε πολιτισμό αλλά βασίζονται μόνο στα φυσικά τους εφόδια.
       Ο μόνος τομέας της τεχνολογίας που θα μπορούσε να σταματήσει είναι αυτός που αφορά τα οπλικά συστήματα που σκοπό έχουν την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής. Εκεί όντως το ερώτημα που θέτει το τηλεοπτικό σποτ , αντίστοιχα διατυπώμενο θα ήταν απόλυτα σωστό. Όμως αυτό θα αφορούσε μόνο την κακή χρήση της τεχνολογίας, η οποία όπως και κάθε τι άλλο που αφορά τον  άνθρωπο έχει μια θετική και μια αρνητική πλευρά.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου